KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII
  • KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII

Dieta ubogosalicylanowa

Dieta ubogosalicylanowa

Dieta ubogosalicylanowa, inaczej niskosalicylanowa, aspirynowa to dieta lekkostrawna, eliminacyjna, która polega na redukcji spożycia produktów zawierających duże ilości salicylanów. Salicylany są obecne w warzywach, owocach, orzechach oraz w znaczącej ilości w ziołach i przyprawach. Jajka, zboża, mięso i ryby nie zawierają dużych ich ilości. Występują one także w napojach zawierających alkohol, głównie w piwie i winie, podczas gdy gin, wódka, whisky i brandy nie zawierają ich prawie wcale. Dokładne określenie ilości salicylanów w pożywieniu jest niemożliwe, ponieważ zależy ona m.in. od sposobu w jaki jest przygotowywana, produkowana, skąd pochodzi, a nawet stopnia dojrzałości owoców[1]. Zawartość salicylanów zmniejsza isę po ugotowaniu pokarmów, a także w miarę dojrzewania owoców i warzyw, jest wyższa w świeżych i suszonych [2]. Np. zawartość salicylanów w owocach waha się od 0 do 33,59 mg/kg, warzywach od 0 do 6,01 mg/kg, przyprawach 5,74 do 450 mg/kg i sokach 0,1 do 4,06 mg/kg [3].

Dieta aspirynowa poza wyeliminowaniem produktów ze znaczącą zawartością salicylanów, zaleca również wyeliminowanie syntetycznych środków zapachowych, smakowych, barwników i konserwantów. Na podstawie stężenia salicylanów produkty zostały podzielone na 5 grup: ze śladową (<0,01 mg/100g), niską (0,01-0,09 mg/100g), umiarkowaną (0,1-0,5 mg/100g), wysoką (0,5-1 mg/100 g) i bardzo wysoką (>1 mg/100g) zawartością salicylanów (Tabelka 1).

Dieta niskosalicylanowa zakłada spożycie produktów zawierających 0,01-0,09 mg salicylanów na porcję [3], wg innych źródeł 0,4 do 200 mg dziennie [4,5]

 

Diety ubogosalicylanowej nie powinno się stosować u wszystkich osób z nadwrażliwością na NLPZ, należy ją rozważyć u pacjentów z chorobą układu oddechowego i skóry zaostrzanych przez NLPZ oraz nadwrażliwością na NLPZ, które nie są w trakcie desensytyzacji (odczulania) aspiryną, a w trakcie zbierania wywiadu skarżą się na zaostrzenie choroby podstawowej albo występowanie działań niepożądanych zw. z produktami, które zawierają salicylany. Dodatkowo istotne jest wykluczenie reakcji IgE-zależnej zw. z podejrzanymi produktami żywnościowymi przed zastosowaniem jakiejkolwiek diety ograniczającej. Powinno się także zastosować dietę diagnostyczną przez 6 tygodni, a potem powrócić do poprzedniej diety, żeby potwierdzić efekt diety aspirynowej [4].

 

 

Wersja .pdf informacji nt diety ubogosalicylanowej

Opracowała K. Frachowicz na podstawie:

[1] Sommer DD, Hoffbauer S, Au M, Sowerby LJ, Grupta MK, Nayan S: Treatment of aspirin exacerbated respiratory disease with a low salicylate diet: a pilot crossover study. Otolaryngology-Head and Neck Surgery 2015; 152:42-47

[2] Paterson J, Baxter G, Lawrence J, Duthie G: Is there a role for dietary salicylates in health? Proc Natur Soc. 2006; 65: 93-96; Duthie GG, Wood AD: Natural salicylates: foods, function and disease prevention. Food and Funct. 2011; 2: 515-520

[3] Wood A, Baxter G, Thies F, Kyle J, Duthie G: A systematic review of salicylates in food: Estimated daily intake in Scottish population. Mol Nutr Food Res. 2011; 55: 7-14

[4] Swain AR, Dutton SP, Truswell AS. Salicylates in foods. J Am Diet Assoc. 1985; 85:950-60.

 

[5] Paterson J et al. Is there a role for dietary salicylates in health? Proc Nutr Soc. 2006 Feb;61:93-6.

KLINIKA IMMUNOLOGII I ALERGII